Desenes de milers de xiquets valencians no poden estudiar en català

Vilaweb 10/03/2012

Mentre a Catalunya un recurs interposat per tres famílies ha deixat tocat el model d’immersió lingüística, al País Valencià cada any desenes de milers de xiquets no poden estudiar en català malgrat que ho volen i, a sobre, el Consell preveu ara d’eliminar la línia en català per imposar-ne una de sola que inclogui català, castellà i una tercera llengua.

Segons les dades facilitades per Escola Valenciana, la demanda d’una línia en català a infantil era l’any passat del 61%. L’oferta, però, era del 33%, de manera que prop de la meitat dels alumnes es va quedar sense poder estudiar en català. Les xifres d’enguany són similars. Així, a infantil i primària hi ha gairebé 126.000 alumnes que voldrien aprendre en català i no poden. Un percentatge que s’incrementa a secundària, on el 65% dels instituts exclou la possibilitat d’escollir el programa d’ensenyament en valencià (PEV) i, per tant, el dret a estudiar en català.

‘Les cinc universitats valencianes han avalat el model de la línia, i està demostrat que el millor sistema és el de la immersió lingüística’, diu a VilaWeb Àngel Martí, gerent d’Escola Valenciana, que avisa que el model únic que vol imposar el Consell ‘és un colp a l’escola pública i a la llengua a les escoles’. Martí recorda que els alumnes escolaritzats en català acaben l’educació amb més competències: ‘La immersió lingüística ha demostrat els bons resultats, on al País Valencià encara són més evidents: està demostrat que els xiquets escolaritzats en català tenen més coneixement de català, de castellà i d’anglès’.

Escola Valenciana és una de les entitats que formen la plataforma Somescola.cat i Martí insisteix en el suport de l’entitat a la immersió lingüística.

Notícies relacionades

 • Vicent Moreno: ‘No ens en podem fiar, però donem un vot de confiança a la consellera’ Vilaweb 15/03/2012
  …Els representants d’Escola Valenciana han valorat molt positivament l’anunci de Maria José Català respecte una de les reivindicacions que fa des de fa dècades: la catalogació lingüística del professorat de secundària. En aquest sentit, la consellera ha assegurat que el Decret de Plurilingüisme contemplarà que el professorat de secundària tingui la capacitació lingüística en català. La reunió amb Escola Valenciana és una de les trobades prèvies de la consellera amb la comunitat educativa. A partir d’ara hi haurà meses sectorials per a preparar el decret.
 • Los padres creen que el valenciano se devalúa en el modelo plurilingüe Levante-EMV 15/03/2012
  …”Rechazamos” la propuesta de la conselleria porque “elimina el programa de inmersión lingüística en valenciano” y no garantiza la inmersión en inglés en la enseñanza en valenciano” señaló ayer la presidenta de la Federación de Padres (FAPA) de Valencia, Remei Santacatalina. En su opinión, no es competencia del consejo escolar determinar cuántas asignaturas en idioma extranjero se dan.
  Similar opinión expresaron ayer desde la Confederación de Ampas Gonzalo Anaya al reclamar un modelo plurilingüe “avalado por las universidades valencianas” y calificar de “imprudencia” el delegar en los consejos escolares el modelo. “La realidad es que los centros no disponen de los medios necesarios y no se puede desarrollar en igualdad de condiciones en todos” indican, porque no hay ni suficientes profesores que dominen el inglés ni las plazas docentes en ESO están catalogadas en valenciano.
 • El Consell quitará plazas en las escuelas oficiales de idiomas para formar a profesores Levante-EMV 20/03/2012
  …Catalá se ha dado de plazo esta legislatura para cumplir con el programa plurilingüe al menos en los niveles de Infantil, con el claro objetivo de que todos los escolares de 3 a 5 años puedan aprender la lengua extranjera en los colegios.
 • 14.000 persones omplen Ontinyent per l’escola valenciana Vilaweb 31/03/2012
  Unes 14.000 persones, entre pares, mares, docents i escolars de la comarca han participat en la primera Trobada d’escoles en valencià de la primavera de 2012, que era la 25 Trobada de la Vall d’Albaida, celebrada a Ontinyent com la primera en l’any 1988. La festa per la llengua és cada any un espai de reivindicació d’un sistema educatiu públic i de qualitat, i Escola Valenciana hi posa enguany un èmfasi especial en la concreció d’un Decret de Plurilingüisme que garantesca el domini del valencià per part del nostre alumnat.
 • La manifestació de la diada del País Valencià reivindicarà els serveis públics, la llengua i la cultura ara.cat 4/04/2012
  L’entitat cívica Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha anunciat avui en un comunicat que la tradicional manifestació reivindicativa de la diada del 25 d’abril se celebrarà als carrers de València el proper dissabte 28. Com cada any, els valencians estan convocats a unir-se a aquesta marxa en defensa de la llengua i la cultura, però en aquesta ocasió, a més, la situació econòmica actual que travessa el País Valencià serà uns dels aspectes fonamentals d’aquesta convocatòria. El 25 d’abril és la data que commemora la derrota de les tropes de l’arxiduc Carles a mans dels soldats de Felip V a la batalla d’Almansa i que posteriorment suposaria la pèrdua dels òrgans d’autogovern valencians.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *