Creada la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública de Castelló

Darreres notícies

 • Sindicatos y estudiantes se unen para defender a la UJI ante la política del Consell Levante-EMV 24/03/2012
  Los representantes de las secciones sindicales de CC OO, CSIF, STEPV-PV, FETE-UGT, Acontracorrent, SEPC, Campus Joven y Frente de Estudiantes de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló anunciaron ayer su voluntad de articular un espacio común que integre a los sindicatos de trabajadores y las organizaciones y sindicatos estudiantiles, con el objetivo de defender intereses comunes. Para ello ya han constituido la Plataforma Unitaria en Defensa de la Universidad Pública de Castelló.
  …Tal como aseguraron, la UJI lleva “demasiado tiempo sufriendo la falta de financiación por parte de la Generalitat Valenciana”. “Esta situación de precariedad crónica que sufren las universidades públicas contrasta con el tratamiento que la Generalitat da a las universidades privadas”, añadieron. Además, también denunciaron que la Estrategia Universidad 2015 “está sirviendo para socavar el funcionamiento democrático de la universidad, el compromiso de financiación pública y las condiciones laborales al ámbito universitario.
  Por todo ello, la Plataforma Unitaria en Defensa de la Universidad Pública de Castelló nace para proteger la educación pública y pedir a las administraciones que cumplan sus obligaciones financieras.
 • Es presenta la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública de la Universitat Jaume I La rodalia27/03/2012
  Avui, 27 de març, en roda de prensa celebrada a la Llotja del Cànem, s’ha presentat a la societat castellonenca la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública de Castelló. Com a ponents han intervingut Asier Espejo en representació d’Acontracorrent, Joan Morales per Campusjove, Mª José Senent per CCOO, Jacinto Pallarés per CSIF, Manuel Nebot en nom de STEPV-iV i José Luis Gordo per UGT.

  En la seua exposició, els ponents han rebutjat “el col·lapse i la desarticulació progressiva dels serveis públics en general i de l’educació pública universitària en particular”. No accepten que els poders públics renuncien a finançar eixos serveis en tant que son essencials i sostenen l’activitat econòmica. Rebutgen per tant la criminalització de la despesa pública, que és patrimoni del conjunt dels ciutadans.
  S’explica la necessitat d’una plataforma de defensa com a reacció a un atac. Una agressió que és més greu en tant que ve d’un govern elegit democràticament i la funció del qual és la gestió eficient dels recursos públics per a benefici de tota la societat. Però que en canvi detrau bona part d’aquests recursos, aportats pel conjunt de la ciutadania, per finançar projectes privats.
  S’anuncia la voluntat d’articular un espai comú que integre sindicats de treballadors-es i organitzacions i sindicats estudiantils de la Universitat Jaume I de Castelló amb l’objectiu de defensar els seus interessos comuns. Per això, es fa una crida a a tota la comunitat universitària a participar i donar suport a la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública de Castelló.
  La Universitat Jaume I de Castelló porta massa temps patint la falta de finançament per part de la Generalitat Valenciana, fins al punt que s’han hagut de sol·licitar préstecs a entitats financeres privades per a poder pagar a proveïdors-es, treballadors-es, etc. Aquest fet, explicat per les suposades dificultats econòmiques del govern valencià, no ens permet entendre com ha estat possible la construcció de l’aeroport de Castelló, la celebració de la VolvoOceanRace, curses de Formula 1 o altres grans despeses de dubtosa rendibilitat social.
  A més, aquesta situació de precarietat crònica que pateixen les Universitats Publiques contrasta poderosament amb el tractament que la Generalitat valenciana dóna a les universitats privades. Així mateix, és doblement indignant que la Generalitat, tracte de suplir aquesta falta d’ingressos aplicant pràcticament el màxim increment de taxes de matrícula que permet el ministeri d’Educació (7,5 %)
  També denuncien l’Estratègia Universitat 2015 que està servint per a qüestionar el caràcter de servei públic de la universitat i per soscavar el seu funcionament democràtic, el compromís de finançament públic i les condicions laborals del professorat i del personal d’administració i serveis, i per restringir l’accés equitatiu a l’ensenyament universitari.
  De la mateixa manera, les polítiques neoliberals, que aposten pel desmantellament del sector públic, es plasmen en la universitat en una reducció del finançament per part dels governs i en un augment indiscriminat de les taxes, fet que, juntament amb la reducció de les beques, dificulta l’accés a les classes més desfavorides.
  Per tant, no ens enfrontem únicament als atacs del govern valencià, sinó que aquests s’inscriuen en un context general de degradació de la universitat pública que es va iniciar molt abans de l’actual crisi (per exemple amb el Procés de Bolonya), però que ara la utilitza com a excusa.
  Davant d’això, els ponents manifesten que la societat no pot prescindir d’una universitat pública amb qualitat suficient i accessible a tota la ciutadania, per la qual cosa exigeixen:

  1. El compliment per part de la Generalitat Valenciana de les seues obligacions financeres amb la Universitat Jaume I de Castelló.
  2. La defensa de la universitat davant les ingerències empresarials, financeres i polítiques que qüestionen el seu caràcter de servei públic. Els Estatuts de la nostra Universitat ens recorden que ens hem de comprometre amb la defensa de l’educació crítica, democràtica, igualitària i respectuosa amb la diversitat i amb el desenvolupament de la societat civil
  3. Garantir el pressupost suficient per fer possible la prestació dels serveis de docència i recerca amb les màximes garanties de qualitat.
  4. Continuar convocant els ajuts de recerca que permetin a les universitats seguir sent el motor del desenvolupament econòmic i social del país.
  5. Millorar la política de beques i supressió de les beques-préstec que tants problemes estan causant en altres països.
  6. La congelació immediata de les taxes de matrícula, per no seguir transferint a l’estudiantat i les seues famílies el cost educatiu.
  7. Estabilització i millora de les plantilles de PDI i de PAS com a eina necessària per a garantir els nivells de qualitat i dedicació que requereix la implantació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior.

  Finalment els ponents comminen a totes i tots a construir una universitat pública laica, democràtica i de qualitat, i aprofiten per manifestar el seu suport a la Vaga General del proper 29 de Març.

 • Una nueva plataforma de la UJI pide congelar las tasas universitarias Levante-EMV 28/03/2012
  Sindicatos y organizaciones estudiantiles pusieron ayer a andar la nueva plataforma en Defensa de la Universitat Pública de la UJI, con la que pretenden hacer frente “al colapso y la desarticulación progresiva de la educación pública universitaria”. El colectivo demandó al Consell que cumpla con sus obligaciones financieras y defendió una congelación de las tasas de matriculación.
  La plataforma “nace como reacción a un ataque. Una agresión de un gobierno que detrae recursos públicos aportados por el conjunto de la ciudadanía para financiar proyectos privados”, expusieron en la presentación representantes de organizaciones integrantes como CC OO, UGT, Stepv, CSIF, Campus Jove y D’Acontracorrent.

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *